Uit elkaar met kind

Uit elkaar met kind, een lastige en ingrijpende gebeurtenis. Het vertrouwde gezinsleven gaat er helemaal anders uitzien. Hoe zorg je er dan als ouder voor dat je kind zo min mogelijk last ondervindt van dit moeilijke en verdrietige proces? AB advocaten ondersteunt u bij het maken van goede afspraken.

Uit elkaar met kind, wat moet er geregeld worden?

Gezamenlijk gezag

De wet schrijft voor dat ouders in een echtscheiding, maar ook in andere scheidingssituaties (ontbinding geregistreerd partnerschap of verbreking samenwoning) waarin ouders gezamenlijk het gezag over een kind uitoefenen, een ouderschapsplan moeten opstellen. In dat ouderschapsplan worden alle afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken vastgelegd. Daarbij kunt u onder andere denken aan:

  • waar het kind zijn/haar hoofdverblijf heeft;
  • de zorg- en contactregeling (op welke dagen het kind bij welke ouder verblijft, waaronder ook de verdeling van vakanties en feestdagen);
  • wie bevoegd is bepaalde beslissingen over het kind te nemen;
  • financiële afspraken.

Eenhoofdig gezag

Ook als u niet gezamenlijk het gezag over uw kind uitoefent, is het aan te raden om een ouderschapsplan op te stellen. Dat zorgt namelijk voor duidelijkheid en rust, waardoor zoveel mogelijk discussies kunnen worden voorkomen.

Meer informatie over omgang

Hoe maken we afspraken?

U zult met elkaar stil moeten staan bij de vraag hoe de nieuwe situatie eruit gaat zien en hoe u in die situatie de zorg over uw kind zult gaan verdelen. Dat kan erg lastig zijn. Wij kunnen u hierbij op verschillende manieren hulp bieden.

Uit elkaar met kind: mediation

Ten eerste is mediation een zeer geschikt middel om samen afspraken over uw kind te maken. Naast professionele begeleiding in uw communicatie, kan ik u ook van juridisch advies voorzien. Daarnaast bieden wij aan een gesprekje met uw kind te voeren. Voor kinderen is het in scheidingssituaties namelijk van groot belang dat zij het gevoel hebben te worden gehoord. Wij leggen de gemaakte afspraken vervolgens voor u vast en zorgen ervoor dat die worden bekrachtigd door de rechtbank, zowel in echtscheiding als in andere scheidingssituaties.

Uit elkaar met kind: bijstand door advocaat

Uiteraard is het ook mogelijk om de hulp van een van onze advocaat in te schakelen. Wij kunnen helpen afspraken met uw ex-partner te maken, bijvoorbeeld door middel van een viergesprek met uw ex-partner en zijn/haar advocaat. Ook in dit geval zullen de gemaakte afspraken voor u worden vastgelegd in een ouderschapsplan, dat door de rechter zal worden bekrachtigd. Als u er niet in onderling overleg uitkomt, zal een rechter knopen moeten doorhakken. Wij kunnen namens u een procedure starten of u in een door uw ex-partner gestarte procedure bijstand verlenen.

Mediation bij (echt)scheiding
Advocaten en mediators

Wat zijn de kosten wanneer u uit elkaar gaat met een kind?

Uit elkaar met kind: u kiest voor mediation. Daarvoor kunt u bij ons een vaste prijsafspraak maken. Uiteraard is het ook mogelijk voor ons uurtarief te kiezen.

Uit elkaar met kind: u kiest voor bijstand door een advocaat. Ook dan kunt u kiezen voor een vaste prijsafspraak of het uurtarief.

Vaste prijsafspraakUurtarief

Neem contact met ons op

Wilt u hulp van ons? Neem dan contact op.

Contact
contact advocaat

Uit elkaar met kind, een lastige en ingrijpende gebeurtenis.