Aangezien in mediation veelal persoonlijke en emotionele zaken worden besproken, is het van groot belang dat u een “klik” met de mediator voelt. Om u goed te kunnen begeleiden in het maken van onderlinge afspraken, is het voor de mediator daarnaast van belang u beter te leren kennen en het verhaal achter uw relatie en de verbreking daarvan te horen. Het eerste gesprek met onze mediators is daarom vaak een oriënterend gesprek, waarin wordt ingegaan op uw (gezamenlijke) geschiedenis en de dynamiek tussen u beiden.
Het te bewandelen pad na de kennismaking, hangt af van de behoeftes van cliënten daarin. Belangrijke thema’s die in ieder geval aan bod komen, zijn:
- minderjarige kinderen
- verdeling huwelijksgemeenschap of afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden/samenlevingsovereenkomst
- inkomenskant (alimentatie en pensioen)
Waar nodig, geven onze mediators u handvatten om beter met elkaar te communiceren. Zij gaan met u op zoek naar de onderliggende belangen aan beide zijden. De ervaring leert dat er dan over en weer meer begrip voor elkaar ontstaat en er meer ruimte ontstaat voor het bedenken van oplossingen voor geschilpunten.
Onze mediators lichten u desgewenst in over de juridische regels. Zij bewaken het proces en zorgen ervoor dat alle zaken die belangrijk zijn in het kader van de scheiding/ verbreking van de relatie, aan bod komen. Ook kunnen zij een alimentatieberekening voor u maken en zorgen zij – indien nodig – na de scheiding voor invulling en verzending van pensioenformulieren.
Zodra het u is gelukt om samen afspraken te maken, zal de mediator die vastleggen in een convenant/ beëindigingsovereenkomst en ouderschapsplan. Hierna vangt de laatste fase van de mediation aan: de fase waarin de afspraken worden geformaliseerd, door het indienen van een verzoek bij de rechtbank tot het bekrachtigen van de gesloten overeenkomsten. Onze mediators zijn naast mediator ook advocaat en zijn derhalve bevoegd namens u een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen.