Wat is voogdij?
Voogdij is gezag dat niet door de ouders wordt uitgeoefend, maar door iemand anders. Als ouders niet (meer) in staat zijn om het gezag uit te oefenen, zal er een voogd worden benoemd.
Voogdij na overlijden
Als de ouders het gezag niet meer kunnen uitvoeren door overlijden, krijgt het kind een voogd. Deze voogd kan al eerder door de ouders zijn aangewezen. U kunt een voogd aanwijzen via een testament of in het gezagsregister. Hebben de ouders geen voogd aangewezen? Dan kiest de rechter een voogd. Hij kijkt daarbij altijd eerst naar het belang van het kind. U kunt een voogd aanwijzen via de site van de rechtspraak.
Voogdij na beëindiging gezag
Als de kinderrechter het gezag van een ouder over een kind beëindigt middels de gezagsbeëindigende maatregel, krijgt een jeugdzorginstantie of een pleegouder het gezag over het kind. Zij oefenen in dat geval de voogdij over het kind uit. Het kind wordt opgevoed in een pleeggezin of in een instantie. Pleegouders kunnen de voogdij over een pleegkind verzoeken aan de rechtbank als zij het pleegkind langer dan een jaar in hun gezin verzorgen en opvoeden.