Alimentatie

Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan, kan het zijn dat u te maken krijgt met alimentatie. U kunt daarbij denken aan partner- en/of kinderalimentatie. Een professionele berekening van uw kinder- of partneralimentatie geeft inzage in uw financiële positie. Ik ben goed op de hoogte van de mogelijkheden en de recente ontwikkelingen op het gebied van alimentatie en kan u van betrouwbaar advies voorzien en u bijstaan in een eventuele procedure.

Wat is alimentatie

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsverplichting ten opzichte van een ex-partner of een kind. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap kan er een verplichting ontstaan een financiële bijdrage te betalen aan de ex-partner. Dit wordt partneralimentatie genoemd. Het betalen van een financiële bijdrage aan uw kind, dat bij de andere ouder woont, heet kinderalimentatie. Hiervoor is het niet van belang of er sprake was van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een relatie.

Waarom alimentatie betalen?

Op het moment dat u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat, gaat u eigenlijk een contract aan met uw partner. In dit contract staat opgenomen dat u een onderhoudsplicht naar elkaar toe heeft. Gaat u uit elkaar dan stopt deze onderhoudsplicht niet per definitie. Wanneer een van de partners tijdens het huwelijk geen of weinig inkomsten heeft gehad, dan kan het zijn dat de partner met het hogere inkomen verplicht is om partneralimentatie te betalen.

Als ouder bent u onderhoudsplichtig voor uw kinderen. Als u gescheiden van elkaar leeft, dan betaalt de ene ouder aan de andere ouder een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen.

Hulp bij alimentatiezaken
alimentatie

Alimentatie aanvragen

Indien u uit elkaar gaat en wilt weten of er sprake is van een onderhoudsverplichting, kunt u mij raadplegen. Ik kan u informeren wat uw rechten ten aanzien van alimentatie zijn. Tevens kan ik voor u een berekening van de partneralimentatie en/of kinderalimentatie maken. Indien u er niet in slaagt samen met uw ex-partner afspraken te maken over de alimentatie, kan ik een procedure bij de rechtbank starten en voor u alimentatie bij de rechter aanvragen of tegen een alimentatieverzoek van uw ex-partner verweer voeren.

Mediation is ook een optie

Indien u en uw ex-partner ervoor open staan om samen in gesprek te gaan, kunt u er ook voor kiezen samen afspraken over de alimentatie te maken onder begeleiding van mij als mediator. In dat geval maak ik voor u een alimentatieberekening en kunt u samen afspreken hoe hoog de alimentatie zal zijn. De afspraken worden door mij vastgelegd in een overeenkomst.

Onze advocaten en mediators
alimentatie

Alimentatie berekenen

In Nederland wordt alimentatie berekend volgens een rekenmethode van de Nederlands Werkgroep Alimentatienormen, ook wel de Tremanormen genoemd. Deze rekenmethode wordt door alle rechters in Nederland gebruikt bij het berekenen van de alimentatie. Een alimentatiebedrag hoeft niet altijd door een rechter te worden opgelegd. Partners kunnen ook in onderling overleg, bijvoorbeeld met behulp van een mediator, tot overeenstemming over een alimentatiebijdrage komen.

Ik beschik over het meest actuele en professionele rekenprogramma om uw alimentatie nauwkeurig te berekenen.

Wilt u meer informatie over de berekening? Lees dan via onderstaande link het volledige artikel ‘Hoe alimentatie laten berekenen’.

Lees meer over het berekenen van alimentatie
alimentatie

Indexering alimentatie

Kinderalimentatie en partneralimentatie dienen jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld indexeringspercentage. Deze jaarlijkse verhoging van de alimentatie betreft een wettelijk vereiste. Dat wil zeggen dat u verplicht bent ieder jaar de alimentatie te indexeren. De hoogte van het indexeringspercentage is afhankelijk van de economische ontwikkelingen en wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.

U kunt de jaarlijkse indexering van uw alimentatie eenvoudig berekenen met mijn indexeringstool.

Bereken de geïndexeerde alimentatie
indexering alimentatie

Herberekening alimentatie

Wilt u uw kinder- en/of partneralimentatie laten herberekenen om te weten of die nog wel up-to-date is? Dat kan. Indien u inkomen uit arbeid in loondienst heeft, rekenen ik een vast bedrag van € 300,00 (exclusief btw) voor het maken van een herberekening en het geven van advies daarover.

Voor juridische bijstand in een volledige alimentatiezaak biedt ik ook een vaste prijsafspraak aan, zodat u voor de bijstand in een procedure weet waar u aan toe bent.

Vaste prijsafspraak dossier alimentatieNeem vrijblijvend contact op
partneralimentatie

"Ik maak voor u een herberekening van de alimentatie voor een bedrag van slechts € 250,- exclusief BTW.”

Alimentatie verlagen

Hoe kan ik mijn alimentatie verlagen? Indien er sprake is van een wijziging van omstandigheden kan de partneralimentatie en/of kinderalimentatie tussentijds worden gewijzigd.

Is uw inkomen verminderd en kunt u de vastgestelde maandelijkse bijdrage niet meer opbrengen? In dat geval kunt u de alimentatie opnieuw laten berekenen. Op basis van deze herberekening kan worden ingeschat of uw alimentatie kan worden verlaagd of misschien helemaal kan worden beëindigd.

Lees meer over de mogelijkheden om de alimentatie te verlagenHoe lang moet ik partneralimentatie betalen?
alimentatie

Fiscale voordelen / nadelen alimentatie

Regelmatig krijg ik de vraag wat de fiscale gevolgen zijn van het betalen en ontvangen van kinderalimentatie en partneralimentatie. Bijna iedereen weet dat er fiscale voor- en nadelen zijn verbonden aan het betalen van partneralimentatie. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Lees meer over de fiscale voordelen en nadelen
tarieven

Mediaton bij alimentatiezaken

Het is ook mogelijk samen met uw ex-partner onder begeleiding van mij als mediator afspraken te maken over de alimentatie. Ik zal voor u een actuele alimentatieberekening maken. U wordt samen van betrouwbaar en onafhankelijk advies voorzien. Indien u erin slaagt samen een alimentatiebijdrage over een te komen, zal ik de afspraken vastleggen in een overeenkomst en deze desgewenst laten bekrachtigen door de rechtbank. Omdat ik tevens werkzaam ben als advocaat, heb ik de wettelijke bevoegdheid overeenkomsten door de rechtbank te laten vastleggen.

Meer informatie over alimentatie mediation
mediation

Een advocaat voor alimentatiezaken

Bij alimentatiekwesties kunt u er ook voor kiezen een advocaat in de hand te nemen. Bij mij kunt u ervoor kiezen een vaste prijsafspraak voor de juridische bijstand in uw kinderalimentatie- en/of partneralimentatiezaak te maken.

Meer informatie over de vaste prijsafspraak

Neem contact met mij op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Maak een afspraakRenske Vullings

"Een goede berekening van de alimentatie geeft u beter zicht op uw financiële situatie na de scheiding."