Mogelijkheden voor juridisch ouderschap aangepast aan de behoeftes van de moderne samenleving

Mogelijkheden voor juridisch ouderschap aangepast aan de behoeftes van de moderne samenleving

Aangezien de regels voor juridisch ouderschap niet langer aansloten op de moderne praktijk, waarin kinderen buiten huwelijk en in relaties van personen van gelijk geslacht worden geboren, zijn op 1 april 2014 een tweetal nieuwe wetten in werking getreden. Met deze wetten zijn de mogelijkheden voor het juridisch ouderschap aanzienlijk verruimd. De meest in het oog springende veranderingen worden hieronder op een rijtje gezet.

Juridisch vader bij geregistreerd partnerschap

Ten eerste wordt de man die een kind krijgt met de vrouw met wie hij een geregistreerd partnerschap heeft, voortaan van rechtswege juridisch vader van dat kind. Voorheen was dat alleen het geval als de man met de vrouw was gehuwd. De man die een geregistreerd partnerschap met de vrouw had, moest het kind eerst erkennen om als juridisch vader te worden aangemerkt. Dat is nu dus niet langer vereist.

Duomoeder

Ten tweede zijn de mogelijkheden voor de vrouwelijke partner van de moeder, de zogenaamde ‘duomoeder’, om als juridisch ouder te worden aangemerkt in grote mate verruimd. In sommige gevallen gaat dat zelfs automatisch, namelijk door met de moeder van het kind te trouwen of een geregistreerd partnerschap met haar a犀利士
an te gaan. In dat geval stelt de wet als voorwaarde dat er sprake is van een onbekende zaaddonor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Indien geen sprake is van een anonieme donor kan de duomoeder het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Tevens heeft zij de mogelijkheid om het juridisch ouderschap gerechtelijk vast te laten stellen. Het ouderschap (duo-moederschap) dat door huwelijk, geregistreerd partnerschap of erkenning tot stand gekomen is, kan worden aangetast door ontkenning van het moederschap of door de vernietiging van het moederschap. De wijzigingen brengen daarnaast met zich mee dat de vrouwelijke partner van de moeder die de ouder van het kind is, verplicht is tot aangifte van de geboorte van het kind. Ook kunnen moeders ervoor kiezen dat het kind de achternaam van deze ouder krijgt.

Erkennen kind van een andere vrouw dan waarmee getrouwd

Tot slot maakt de wetswijziging het voor een gehuwde man eenvoudiger om een kind van een andere vrouw dan waarmee hij getrouwd is, te erkennen. Voorheen kon een getrouwde man alleen het kind van een andere vrouw (bijvoorbeeld zijn nieuwe vriendin) erkennen, indien hij van de rechtbank toestemming kreeg voor deze buitenechtelijke erkenning. Voortaan is dat dus zonder de toestemming van de rechtbank mogelijk.

Juridische hulp bij erkenning, ouderschap of gezag

Met vragen over het juridisch ouderschap, erkenning of gezag kunt u uiteraard bij ons kantoor terecht. Van Nuenen Verger en Vullings advocaten heeft de benodigde kennis en ervaring in huis om u van informatie te voorzien en u bij te kunnen staan in juridische familierechtprocedures. Tijdens kantooruren kunt u bellen naar het nummer: 076 – 20 300 10. ’s Avonds en in het weekend kunt u ons bereiken door een e-mail te sturen naar r.vullings@v-advocaten.nl (ook buiten kantooruren wordt de e-mail regelmatig gelezen) of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Neem contact met ons op

 

Mogelijke interessante artikelen voor je

Kosten advocaat erkenning  Wetswijziging gemeenschap van goederen

 

mr. R.A.H. (Renske) Vullings
Dit artikel is geschreven door:
mr. R.A.H. (Renske) Vullings