Ex weigert mediation, wat nu?
Beide partijen moeten willen Wanneer u gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Wat gebeurt er met de gezamenlijke...
Lees verderMediation is een vorm van bemiddeling. In mediation hebben jij en je ex-partner de touwtjes zelf in handen. De mediator neemt geen beslissingen, maar is neutraal en zorgt ervoor dat de gemeenschappelijke belangen zichtbaar worden. Hierdoor worden deuren geopend om samen tot een oplossing van jullie geschil te komen. Een advocaat-mediator kan jullie daarnaast (op jullie verzoek) van informatie over de juridische regels voorzien. Dat kan jullie helpen samen een afgewogen beslissing te nemen. Als jij en je ex-partner bereid zijn met elkaar te blijven overleggen, is mediation de beste weg om samen tot een oplossing van jullie geschil te komen.
Mediation kan alleen succesvol verlopen als jij en je ex-partner je houden aan een paar basisregels.
Jouw rechten zijn:
Jouw plichten zijn:
Er is eigenlijk geen geschil op het gebied van familierecht dat zich niet voor mediation leent. Voorbeelden zijn geschillen over:
Mediation bij scheiden Mediation bij familiezaken
Mediation heeft veel voordelen. Zo heb je zelf de regie. Jij en je ex-partner zijn vrij in het maken van de afspraken die jullie wensen. In een procedure is de rechter gebonden aan de geldende wet- en regelgeving. Als je samen tot overeenstemming kunt komen, heeft dat veel meer draagvlak dan dat de rechter een beslissing neemt. Bij de rechter is er in ieder geval altijd één teleurgestelde partij.
Mediation is daarnaast vaak goedkoper dan wanneer jij en je ex-partner ieder een eigen advocaat in de arm nemen. Bij AB advocaten betalen jij en je ex-partner ieder de helft van het uurtarief. Ook kunnen jullie kiezen voor een vaste prijs.
Tijdens de mediationgesprekken wordt niet alleen aandacht geschonken aan de juridische kant van het conflict, maar is er ook ruimte voor de emoties en onderliggende belangen. Ook krijgt jullie onderlinge communicatie de volle aandacht. Dit leidt tot verbetering van de verhoudingen in plaats van verharding.
Mediation is op basis van vrijwilligheid en kan dus ieder moment worden gestopt. Bijvoorbeeld als één van jullie daarin geen heil meer ziet of het jullie uiteindelijk toch niet lukt om overeenstemming te bereiken.
Als je daar de voorkeur aan geeft, kunnen de mediationgesprekken eventueel ook digitaal plaatsvinden. Wij werken met een goed beveiligd en makkelijk te hanteren systeem.
Wij alleen zijn vFAS advocaat-mediator en hebben een op mediation toegespitste specialisatie-opleiding gedaan. Bij ons ben je dus in goede handen!
Omdat wij ook advocaat zijn, kunnen wij tevens zorgdragen voor de eventuele juridische afwikkeling. Hierbij kun je denken aan het indienen bij de rechtbank van een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap en/of de bekrachtiging van de in mediation gemaakte afspraken.
Heb je nog vragen over mediation, of wens je een afspraak te maken? Neem dan contact op!