Indexering alimentatie 2024

Indexering alimentatie 2024

Alimentatie, zowel partneralimentatie als kinderalimentatie, dient jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld indexeringspercentage. Hoeveel is de indexering alimentatie 2024?

Indexering alimentatie 2024

Met ingang van 1 januari 2024 dient de alimentatie te worden verhoogd met 6,2%. De jaarlijkse indexering van de alimentatie is een wettelijk vereiste. De hoogte van het indexeringspercentage is afhankelijk van de economische ontwikkelingen en wordt ieder jaar opnieuw bepaald.

Meer over indexering alimentatie

Indexering alimentatie berekenen

Wilt u weten hoe hoog uw alimentatie in het nieuwe jaar wordt? Vullings advocatuur en mediation heeft een eigen indexeringstool ontwikkeld. Hiermee kan iedereen gratis en geheel vrijblijvend zelf berekenen wat de gevolgen van de indexering voor de alimentatie zijn.

Ga naar onze indexeringstool

Het berekenen van de alimentatie na indexering is eenvoudig. Hiervoor hoeft u alleen te weten in welk jaar de alimentatie door de rechter is uitgesproken, dan wel in welk jaar de alimentatie in onderling overleg is vastgelegd in een overeenkomst (convenant of ouderschapsplan). Dit jaartal klikt u aan. Vervolgens vult u het alimentatiebedrag in dat staat opgenomen in de uitspraak van de rechter (beschikking) of in de overeenkomst. Het programma rekent voor u uit hoe hoog de alimentatie per maand in ieder afzonderlijk jaar dient te zijn. Zo kunt u tevens berekenen of de indexering jaarlijks correct is toegepast.

Indien u vragen heeft over onze indexeringstool of over de uitkomst van de berekening, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer over kinderalimentatie     Meer over partneralimentatie

Consequenties niet naleven indexering alimentatie

Indien de wettelijke verplichting de alimentatie te indexeren niet wordt nageleefd, heeft de alimentatiegerechtigde de mogelijkheid deze verhoging met terugwerkende kracht te incasseren. Dit betreft een ‘harde’ vordering, waar de alimentatieplichtige niet onderuit kan. Indien de indexering enkele jaren niet wordt nageleefd, kan dit dus tot een hoge vordering leiden.

Meer over alimentatie 

Alimentatie berekenen

Wilt u weten of u niet te veel alimentatie betaalt of juist te weinig ontvangt? Wij kunnen de hoogte van uw alimentatie voor u berekenen en u adviseren over uw positie. Indien u inkomen uit arbeid in loondienst heeft, kunt u bij Vullings advocatuur en mediation uw alimentatie laten herberekenen en een schriftelijk advies krijgen, voor een vast bedrag van slechts € 300,- (excl. btw). Informeer naar de voorwaarden.

Gespecialiseerde advocaat in alimentatie

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken, neem dan gerust contact op. Wij helpen u graag verder.

Neem contact op   Wat kost een advocaat of mediator?

mr. R.A.H. (Renske) Vullings
Dit artikel is geschreven door:
mr. R.A.H. (Renske) Vullings