Indexering alimentatie 2019

Indexering alimentatie 2019

Alimentatie, zowel partneralimentatie als kinderalimentatie, dient jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld indexeringspercentage. Hoeveel is de indexering alimentatie 2019?

Indexering alimentatie 2019

Met ingang van 1 januari 2019 dient de alimentatie te worden verhoogd met 2,0 %. De jaarlijkse indexering van de alimentatie is een wettelijk vereiste. De overheid bepaalt ieder jaar opnieuw het indexeringspercentage. De hoogte van het indexeringspercentage is afhankelijk van de economische ontwikkelingen. De afgelopen jaren moest de alimentatie met ingang van 1 januari met de volgende percentages worden verhoogd:

200820092010201120122013201420152016201720182019
2,2%3,9%2,3%0,9%1,3%1,7%0,9%0,8%1,3%2,1%1,5%2,0%

Meer over indexering alimentatie

Indexering alimentatie berekenen

Wilt u weten hoe hoog uw alimentatie in het nieuwe jaar wordt?
Vullings advocatuur en mediation heeft een eigen indexeringstool ontwikkeld. Hiermee kan iedereen gratis en geheel vrijblijvend zelf berekenen wat de gevolgen van de indexering voor de alimentatie zijn.

Ga naar onze indexeringstool!

Het berekenen van de alimentatie na indexering is eenvoudig. Hiervoor moet u alleen weten in welk jaar de alimentatie door de rechter is uitgesproken, dan wel in welk jaar de alimentatie in onderling overleg is vastgelegd in een overeenkomst (convenant of ouderschapsplan). Dit jaartal klikt u aan. Vervolgens vult u het alimentatiebedrag in dat staat opgenomen in de uitspraak van de rechter (beschikking) of in de overeenkomst. Het programma rekent voor u uit hoe hoog de alimentatie per maand in ieder afzonderlijk jaar dient te zijn. Zo kunt u tevens berekenen of de indexering jaarlijks correct is toegepast.

Indien u vragen heeft over onze indexeringstool of over de uitkomst van de berekening, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer over kinderalimentatie Meer over partneralimentatie

Consequenties niet naleven indexering alimentatie

Wat is het gevolg als de alimentatie niet wordt geïndexeerd? De alimentatiegerechtigde heeft dan de mogelijkheid deze verhoging met terugwerkende kracht te incasseren. Dit betreft een ‘harde’ vordering, waar de alimentatieplichtige niet onderuit kan. Het levert dus een hoge vordering op indien de indexering enkele jaren niet is nageleefd.

Meer over alimentatie

Alimentatie berekenen

Wilt u weten of u niet te veel alimentatie betaalt of juist te weinig ontvangt? Wij kunnen de hoogte van uw alimentatie voor u berekenen en u adviseren over uw positie. Indien u inkomen uit arbeid in loondienst heeft, kunt u bij Vullings advocatuur en mediation uw alimentatie laten herberekenen en een schriftelijk advies krijgen, voor een vast bedrag van slechts € 250,- (incl. btw). Informeer naar de voorwaarden.

Hoe kan ik mijn alimentatie laten berekenen? Kan ik mijn alimentatie verlagen?

Gespecialiseerde advocaat in alimentatie

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken met één van onze gespecialiseerde advocaten of mediators, neem dan gerust contact op. Wij helpen u graag verder.

Neem contact op Wat kost een advocaat of mediator?

mr. R.A.H. (Renske) Vullings
Dit artikel is geschreven door:
mr. R.A.H. (Renske) Vullings