Indexering alimentatie 2017 vastgesteld op 2,1%

Indexering alimentatie 2017 vastgesteld op 2,1%

Alimentatie, zowel kinder- en partneralimentatie, dient jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld indexeringspercentage.

Indexering alimentatie 2017

Deze jaarlijkse verhoging van de alimentatie betreft een wettelijk vereiste. De verplichting om ieder jaar de alimentatie te indexeren dient te worden nageleefd, tenzij deze verplichting uitdrukkelijk is uitgesloten. De hoogte van het indexeringspercentage is afhankelijk van de economische ontwikkelingen en wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Met ingang van 1 januari 2017 dient de kinder- en partneralimentatie te worden verhoogd met 2,1%.

Meer over indexeren

Verhogingen alimentatie voorgaande jaren

De afgelopen jaren diende wettelijke onderhoudsverplichtingen met ingang van 1 januari met de volgende percentages te worden verhoogd:

  • 2012 1,3%
  • 2013 1,7%
  • 2014 0,9%
  • 2015 0,8%
  • 2016 1,3%
  • 2017 2,1%

Bereken de geïndexeerde alimentatie

Wilt u de geïndexeerde alimentatie berekenen? Gebruik dan de speciale rekentool van Van Nuenen, Verger en Vullings Advocaten en Mediators. Met deze tool berekent u gemakkelijk en snel de geïndexeerde alimentatie.

Ga naar indexeringstool

Consequenties niet naleven indexering alimentatie

Indien de wettelijke verplichting de alimentatie te indexeren niet wordt nageleefd, heeft de alimentatiegerechtigde de mogelijkheid deze verhoging met terugwerkende kracht te incasseren. Dit betreft een ‘harde’ vordering, waar de alimentatieplichtige niet onderuit kan. Indien de indexering enkele jaren niet wordt nageleefd, kan dit dus tot een hoge vordering leiden.

Alimentatie up-to-date?

Wilt u weten of uw kinderalimentatie en/of partneralimentatie nog wel up-to-date is? Indien u inkomen uit arbeid in loondienst heeft, kunt u bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators uw alimentatie laten herberekenen en een schriftelijk advies krijgen voor een vast bedrag van slechts € 250,- (incl. btw).

Meer informatie over alimentatie

Voor meer informatie of een afspraak kunt u tijdens kantooruren bellen naar het nummer: 076-20 300 10. ’s Avonds en in het weekend kunt u ons bereiken door een e-mail te sturen naar info@v-advocaten.nl (ook buiten kantoortijden wordt de e-mail regelmatig gecontroleerd) of vul het contactformulier in op onze website.

Contact

mr. R.A.H. (Renske) Vullings
Dit artikel is geschreven door:
mr. R.A.H. (Renske) Vullings