Dag van de Scheiding

Dag van de Scheiding

Op 11 september 2020 organiseert de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) voor de tiende keer de “Dag van de Scheiding”.

Video: Tien jaar vFAS Dag van de Scheiding

De vFAS is een vereniging van advocaten en scheidingsmediators die gespecialiseerd zijn in het personen-, familie- en erfrecht. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getro日本藤素uwde stellen op den duur gaat scheiden. Voor de vFAS was dit aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen, waarop landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen: de ‘Dag van de Scheiding’. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-) partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Welke conflicten oplossen met mediation? Mediation bij scheiden

Goede begeleiding werkt

Het tienjarige jubileum van de Dag van de Scheiding was voor de vFAS reden om terug te blikken en vooruit te kijken. In dat kader heeft zij onderzoek laten verrichten onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan. Hieruit blijkt dat de rechter in slechts 6% van de echtscheidingen, uitspraak heeft moeten doen. Dat percentage lag in 2011 nog op 31%. (Advocaat)mediators worden het meest ingeschakeld bij een scheiding, co-ouderschap zou volgens de helft van de respondenten het uitgangspunt moeten zijn na een scheiding en 49% van de ondervraagden vindt dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard zou moeten zijn.

Persbericht vFAS: Exen minder vaak voor de rechter bij scheiding

Voor onze advocaat scheidingsmediators is deze uitkomst geen verassing. Ook wij ervaren dat ex-partners er enorm baat bij hebben hun scheiding via mediation te regelen. Voordelen daarvan zijn immers:

  • ruimte voor emoties en aandacht voor de onderlinge dynamiek van ex-partners
  • geen harde standpunten, maar aandacht voor de onderliggende belangen
  • omvorming van ex-partners naar ouders
  • aandacht voor de (wensen en behoeften van de) kinderen
  • tijd- en geldbesparing
  • grip op het scheidingsproces
  • draagvlak voor gemaakte afspraken in plaats van opgelegde verplichtingen door een rechter

Ex weigert mediation, wat nu?

Onze advocaten en mediators

Bij AB advocaten vindt u gespecialiseerde scheidingsadvocaten en -mediators. Zij zijn lid van de vFAS en onderscheiden zich op verschillende gebieden. Zo hebben zij onder meer een drie jaar durende aanvullende specialisatieopleiding gevolgd, waarvoor bij aanvang minimaal vijf jaar ervaring op het gebied van familierecht vereist was. Daarnaast dienen vFAS-leden zich jaarlijks bij te scholen. Onze vFAS-advocaten beschikken over actuele juridische kennis op het gebied van onder meer ouderschapsplannen, verdeling van de huwelijksgemeenschap, afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en alimentatie.

Onze mediators

Kosten mediation

Het uurtarief van onze scheidingsmediators bedraagt € 200,- incl. btw en is dus gelijk aan het advocatentarief. Aangezien u met twee personen deelneemt aan het mediationtraject, kunt u de kosten delen en bent u feitelijk een tarief verschuldigd van € 100,- incl. btw per persoon per uur. U kunt bij ons ook kiezen voor een vaste prijsafspraak voor het gehele mediationtraject. Zo weet u precies wat de kosten van uw scheiding zijn en komt u niet voor verrassingen te staan.

Indien u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp (pro Deo) voor mediation kunnen wij ook een toevoeging voor u aanvragen. In dat geval bent u alleen een eigen bijdrage verschuldigd.

Sommige rechtsbijstandsverzekeraars vergoeden de bijstand van een mediator tijdens uw scheiding. Indien mediation onder de dekking van uw verzekering valt, staan wij u ook graag bij. U kunt uw rechtsbijstandsverzekering dan vragen uw zaak aan één van onze mediators uit te besteden.

Vaste prijs mediation Wat kost een advocaat bij scheiding?

Hulp nodig?

Heeft u vragen of wenst u hulp bij het regelen van uw scheiding? Onze advocaat scheidingsmediators staan voor u klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact

mr. R.A.H. (Renske) Vullings
Dit artikel is geschreven door:
mr. R.A.H. (Renske) Vullings